Alles over Vignetten

Wat is een Vignet?

Een vignet (of tolvignet) is een sticker voor wegenbelasting welke in of op een voertuig is afgebeeld. Met een vignet bewijst de bestuurder van een motorvoertuig dat deze wegenbelasting heeft betaald voor het gebruik van een (auto)snelweg. Landen heffen met een (tol)vignet wegenbelasting.

Er bestaan zowel papieren vignetten die als een sticker achter bijvoorbeeld een ruit kunnen worden geplakt, als wel digitale tolvignetten die automatisch gescand worden door de overheden.

Per land zijn er verschillende soorten vignetten, voor zowel lokale wegen als autosnelwegen. Daarnaast bestaan er verschillende vignetten voor diverse voertuigen zoals auto’s, vrachtauto’s, motoren en bussen.

De bekendste landen die tol heffen met een vignet zijn Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Echter hebben ook landen als Frankrijk en Italië tolwegen waar een vignet voor moet worden aangeschaft.

Lees hieronder meer over de geldigheid van een vignet en waar je hem het beste kunt plaatsen.

 

 

Geldigheid van Vignet

De geldheid van een vignet (of autobahnvignet) verschild per land. Het is dan ook belangrijk dat wanneer u bijvoorbeeld op wintersport gaat, u per land bekijkt welke vignetten u nodig heeft en hoelang deze geldig zijn.

Normaal gesproken zijn tolvignetten geldig voor 1 jaar. Dit is bijvoorbeeld het geval in Zwitserland. Wanneer u op vakantie gaat in Oostenrijk, zijn er verschillende vignetten beschikbaar voor verschillende tijdsperioden. Voor Duitsland is een tolvignet niet verplicht, maar heeft men in bepaalde regio’s wel mileuzones ingesteld waarvoor een milieusticker verplicht is. Dit geldt ook voor Italië. Ook deze milieustickers hebben een specifieke geldheidsperiode. Bekijk hieronder wat voor welk land geld.

Geldigheidsduur vignet per land

  • Geldigheid vignet Oostenrijk: 1 jaar, 2 maanden of 10 dagen
  • Geldigheid vignet Zwitserland: 1 jaar
  • Geldigheid vignet Slovenië: 1 jaar, 6 maanden, 1 maand of 7 dagen

Aanschaffen van Vignet

Het aanschaffen van een vignet is tamelijk eenvoudig en kunt u op verschillende plekken doen. Hieronder zijn een aantal plekken opgesomd waar u eenvoudig een tolvignet kunt aanschaffen voor uw reis:

  • Online via bijvoorbeeld de ANWB.
  • Tankstations, met name bij de grensovergang verkopen tankstations diverse soorten vignetten.
  • Grensovergangen: bij de meeste grensovergangen kan men eenvoudig een tolvignet aanschaffen.
  • Postkantoren: vignetten zijn verkrijgbaar bij postkantoren nabij de grensovergang in Zwitersland.

Houd er rekening mee dat de beste manier om een vignet aan te schaffen is voordat u op vakantie gaat. Het voorkomt lange wachttijden aan de grensovergang met de files die vaak ontstaan bij de grensovergang, met name in Zwitserland. Ook voorkomt u boetes wanneer u wellicht niet op tijd aan een tolvignet kunt komen maar toch u reis wilt voorzetten naar uw bestemming.

Daarnaast is het belangrijk dat u bij de aanschaf goed oplet welk vignet u aan gaat schaffen. Zo zijn er vignetten voor verschillende tijdsperioden, verschillende voertuigen en verschillende wegen.

Waar plaats ik een Vignet?

Vignet-plaatsen-auto-en-motor

Wanneer u een vignet met een sticker heeft aangeschaft is deze eenvoudig te plaatsen in uw auto. Uw plaatst het vignet achter de vooruit van uw auto, in de linker bovenhoek. Belangrijk is dat het tolvignet goed zichtbaar is. Wanneer uw auto een zonnebaan (filter voor de zon) in uw vooruit heeft, plakt u het vignet hier dan onder. Dit voorkomt dat het vignet niet goed zichtbaar is. Motoren kunnen het vignet op plakken op 3 plaatsen: het windscherm, de kuip of op de tank van de motor.

Let op de volgende zaken:

  • Oudere, eerder bevestigde vignetten moeten eerst worden verwijderd voor u nieuwe vignetten bevestigd.
  • Vignetten mogen niet hergebruikt worden door andere personen of voertuigen, hier wordt op gecontroleerd.
  • Bevestig het vignet op de juiste manier, zodat dit goed leesbaar is. Zo riskeert u hoge boetes voor uwzelf.