De beste navigatie-apps voor op je smartphone

Een goed navigatiesysteem is onmisbaar als je met de auto op vakantie gaat. Naast het niet hoeven te zoeken naar de juiste route, wat veel frustraties kan voorkomen, geven geavanceerde navigatiesystemen tevens actuele informatie over de drukte op de weg. Er zijn veel navigatiesystemen op de markt, maar ook op je smartphone kun je tegenwoordig uitgebreide GPS-apps vinden.

Een smartphone kan met de juiste app prima dienst doen als navigatiesysteem. Dit scheelt niet alleen in de kosten, maar het geeft je ook de mogelijkheid om de navigatiesoftware van verschillende fabrikanten te testen. Mobiel internet is bij veel apps niet meer nodig, al is het wel handig voor de actuele verkeersupdates. De meeste providers hebben gelukkig bundels om roaming-kosten te minimaliseren. Ook zijn er gratis navigatie-apps, hoewel die doorgaans wel wat minder nauwkeurige kaarten en functionaliteit bieden. Hieronder hebben we de beste apps voor je op een rij gezet.

Overzicht 5 beste navigatie-apps

TomTom

Prijs: €69,99 voor Europa (eenmalig) – of – €19,99 per jaar

zz-tomtom

Het woord TomTom staat in Nederland zo’n beetje synoniem voor navigatiesysteem en het is dan ook niet verrassend dat TomTom een mobiele navigatie-app heeft. De mobiele app maakt gebruik van de gedetailleerde en goede kaarten die we van TomTom kennen, beschikt over een grote lijst met nuttige plaatsen, geeft informatie over de locatie van flitsers en kan rekening houden met de laatste verkeersinformatie.

De routes die TomTom aanbeveelt zijn doorgaans goed en ook wanneer er veel verkeer op de weg is wordt in de meeste gevallen een goede alternatieve route geboden. De app is daarnaast erg duidelijk en is dankzij de grote knoppen eenvoudig in gebruik. De mobiele TomTom-app is beschikbaar voor Android en iOS (iPhone). De exacte prijs is afhankelijk van het gekozen pakket en de gewenste functionaliteit.

CoPilot

Prijs:  €45,-

zz-copilot

CoPilot is, net als TomTom, een complete navigatie-app die nauwkeurige kaarten, verkeersinformatie, de locatie van flitsers en de locatie van nuttige plaatsen biedt. Daarnaast is het met CoPilot ook mogelijk om met Google naar een adres te zoeken en direct een route naar dit adres uit te stippelen, een handige optie wanneer je op vakantie bijvoorbeeld tips voor bezienswaardigheden krijgt en geen gedetailleerde adresgegevens bij de hand hebt.

Wie een route plant met CoPilot zal in de meeste gevallen een goede route krijgen, hoewel er soms een eigenaardige aanbeveling tussen kan zitten, zeker wanneer er alternatieve routes worden aanbevolen. Op dat punt presteert de app net wat minder dan de TomTom-app, maar daar staat wel tegenover dat de app wat goedkoper is dan TomTom. CoPilot heeft een gratis testversie en is beschikbaar voor Android, iOS en Windows Phone.

Sygic

Prijs:  €25,-

zz-sygic

Een andere applicatie die interessant kan zijn is Sygic. De app maakt gebruik van de kaarten van TomTom, die via speciale promoties van Sygic vaak voor een prikje gekocht kunnen worden. Sygic onderscheidt zich met name door een inschatting te maken van je locatie wanneer het signaal wordt verbroken. De kaart blijft tijdelijk door bewegen op basis van de voorgaande informatie, wat handig kan zijn wanneer er bijvoorbeeld een afslag genomen moet worden aan het einde van een tunnel. Dit zorgt er wel voor dat je locatiegegevens incorrect kunnen zijn wanneer je in de tunnel tot stilstand komt. Wanneer er te lang geen signaal is stopt de GPS.

Een nadeel is van de app is de gebruikersinterface. Veel menu’s zijn onnodig complex waardoor het gebruiksgemak afneemt en het zoeken naar een bestemming wat langer kan duren dan bij veel andere applicaties. Als je hier doorheen kunt zien is dit echter een prima app! Sygic is beschikbaar voor Android, iOS en Windows Phone.

Navmii

Prijs:  € 0,- (gratis)

zz-navmii

Voor iedereen die op zoek is naar een gratis navigatie-app is Navmii de beste optie. De applicatie kan vrijwel alles wat de concurrentie ook kan en beschikt over kaarten van de hele wereld met vele nuttige plaatsen. Navmii is bovendien een van de weinige gratis navigatie-apps waarmee vooraf kaarten kunnen worden gedownload, zodat het dataverbruik laag blijft en je niet met hoge roamingkosten zit.

Toch moet er wel een prijs worden betaald, de kaarten zijn minder nauwkeurig dan die van TomTom en CoPilot en daardoor worden routes niet altijd foutloos gepland. Daarnaast worden er ook advertenties getoond. Voor een klein bedrag zijn de advertenties wel uit te schakelen. De applicatie zelf werkt verder wel lekker snel, ondanks de soms wat kleine knoppen. Navmii is beschikbaar voor Android, iOS en Windows Phone.

Google Maps

Prijs:  € 0,- (gratis)

zz-googleTot slot sluiten we af met Google Maps, een andere gratis navigatie-app die standaard wordt meegeleverd op vrijwel alle Android-smartphone en populair is op iOS en Windows Phone. Google Maps is een prima applicatie om korte afstanden mee af te leggen, maar wie op vakantie gaat of een langere afstand aflegt kan beter naar een alternatief uitwijken.

Dit komt vooral doordat de kaart bij Google Maps niet wordt opgeslagen en daardoor moet de kaart tijdens een ritje in de auto al snel elke minuut opnieuw worden gedownload. Dat kost veel data en dus ook veel geld. De ingebouwde navigatie in Google Maps beschikt ten opzichte van de andere navigatie-apps enkel over simpele functionaliteiten voor het plannen van routes en het is daarom ook als navigatiesoftware een minder goede optie.

(Het is overigens met een workaround wel mogelijk om delen van een kaart op te slaan met Google Maps, maar zelfs in dat geval kunnen er maar kleine delen van een kaart worden opgeslagen. Handig voor wie een wandeling gaat maken, maar met de auto ben je binnen enkele minuten al buiten het bereik van de kaart.)

Data en roamingkosten

Als je op vakantie gaat met een navigatie-app, maak je je misschien zorgen over de kosten voor data die hieraan verbonden zijn. Met de bovenstaande navigatie-apps, met uitzondering van Google Maps, kunnen de kaarten echter vooraf thuis worden gedownload en kan er dus zonder mobiele dataverbinding worden genavigeerd.

Voor het gebruik van realtime verkeersinformatie heb je in alle gevallen wél mobiel internet nodig. Hiervoor is echter maar relatief weinig data benodigd, volgens TomTom komt het neer op ongeveer 0,33 MB per uur tijdens spitsuren. Het gebruik van verkeersinformatie met een internationale bundel zou dus geen probleem moeten zijn. Met de Alles-in-1 op Reis Dagbundel van Vodafone kun je bijvoorbeeld voor € 2,- per dag 35 MB data gebruiken, 20 minuten bellen, 20 minuten gebeld worden én 20 sms’jes sturen (in de 43 voordeellanden).

Mensen die gebruik willen maken van Google Maps (of andere apps waar de kaarten niet vooraf kunnen worden gedownload) moet oppassen voor een hoog dataverbruik. Deze applicaties werken tijdens het rijden de gebruikte wegenkaarten ongeveer 1 keer per minuut bij, en dat kost volgens Vodafone ongeveer 1.5 MB per 10 minuten (zo’n 9 MB per uur).

Afbeeldingen via iTunes App Store