De beste navigatie-apps voor je smartphone

Als je met de auto op vakantie gaat, kun je eigenlijk niet zonder een goed navigatiesysteem. Zoeken naar de juiste route is dan niet meer nodig en je krijgt ook nog eens actuele verkeersinformatie om je bestemming sneller te bereiken. Er zijn allerlei losse navigatiesystemen te koop, maar waarom zou je niet voor een smartphone-app gaan? Die hebben vaak evenveel of meer in huis. En sommige zijn zelfs gratis.

Het aanbod is gigantisch. Je moet bij de keuze met van alles rekening houden. Zo heb je voor verkeersupdates een internetverbinding nodig. Gelukkig bieden de meeste providers roamingbundels aan om de kosten van je dataverbruik zo laag mogelijk te houden. Raak je verdwaald tussen al die apps? Wij helpen je graag op weg! Hieronder hebben we een aantal veelgebruikte navigatie-apps op een rijtje gezet.

1. TomTom GO Mobile

We beginnen met een gevestigde naam in navigatieland: TomTom. De nieuwe navigatie-app van het bedrijf is TomTom GO Mobile. Deze app voor Android en iOS heeft een fraaie interface, routes berekenen gaat snel en de kaarten zijn van prima kwaliteit. Net als bij de meeste navigatie-apps zijn de kaarten offline beschikbaar nadat je ze hebt gedownload. Ze nemen wel aardig wat ruimte in beslag.

TomTom GO Mobile is gratis. Het gaat dan niet om een afgeslankte versie, want alle toeters en bellen zitten erin. Denk bijvoorbeeld aan een functie voor het ontwijken van files en meldingen over flitsers. Een belangrijke beperking van de gratis app is dat je maar 75 kilometer per maand kunt navigeren. Bevalt de app? Een abonnement voor een jaar kost 19,99 euro, voor drie jaar ben je 44,99 euro kwijt.

2. Waze

Waze mag gerust de meest intelligente navigatie-app van dit moment worden genoemd. Je reisadvies wordt namelijk gebaseerd op de routes van de talloze andere Waze-gebruikers en de meldingen die zij doorgeven. Ongelukken, files en flitsers zijn met Waze dus geen verrassing meer. En wie weet ontdek je dankzij deze app een razendsnelle route die jij nog niet kende, maar iemand anders wel.

Tel daar de intuïtieve interface, de overzichtelijke menu-indeling en de duidelijke steminstructies bij op en je begrijpt waarom zoveel mensen enthousiast zijn over Waze.
Helemaal omdat de app geheel gratis is. Voor een goede werking van de app en de slimme functies in het bijzonder moet je wel verbonden zijn met internet. Daardoor komt Waze zonder goede roamingbundel minder goed tot zijn recht in het buitenland.

3. Google Maps

Wie kent Google Maps niet? Deze gratis app was lange tijd niet zo geschikt als navigatiesysteem voor autovakanties, omdat je de kaarten zonder internet niet voor het navigeren kon gebruiken. Google heeft dat probleem vorig jaar deels opgelost. Het is nu mogelijk om kaarten van gebieden voor twee weken op te slaan en dat scheelt dataverbruik. Je moet ze alleen wel voor je vertrek downloaden.

Google Maps is niet voor niets zo populair. Qua gebruiksvriendelijkheid is het een van de beste apps in dit overzicht, een knappe prestatie voor een gratis product. De app heeft daarnaast zeer gedetailleerde kaarten waarin je bijvoorbeeld zelfs de hoogte van gebouwen ziet. Ook fijn is dat Google Maps regelmatig wordt geüpdatet en allerlei geinige functies bevat, zoals integratie met Google Street View.

4. CoPilot

Een andere betaalde navigatie-app met een grote schare fans is CoPilot. Deze app is te downloaden voor Android, iOS en Windows Mobile. De Europese Premium-variant kost zo’n 35 euro. Aan de prijzige kant dus, maar er staat wel uitgebreide functionaliteit tegenover. Zo biedt CoPilot actuele verkeersinformatie, toont het automatisch alternatieve routes en leert het welke routes je voorkeur genieten.

Gebruikers van de Premium-versie kunnen kiezen uit 2D- of 3D-navigatie. De kaarten zelf zijn nauwkeurig, helder en informatief. Voor deze prijs mag je verwachten dat ze offline te gebruiken zijn en dat is dan ook zo. CoPilot is een zeer complete app die over het algemeen goed werkt, maar niet iedereen kan de interface en besturing waarderen. Twijfel je? Er is een gratis probeerversie beschikbaar.

5. HERE Maps

HERE Maps was ooit voorbehouden aan Nokia-toestellen, maar tegenwoordig is dit een van de meest gewaardeerde navigatie-apps voor Android en iOS. De look en feel zijn eenvoudig maar effectief. Ze onderscheiden HERE Maps van de meeste apps die hier voorbijkomen. De kaarten zijn te downloaden voor offline gebruik, maar daarvoor moet je je wel eerst registreren. Dat is overigens gratis.

Deze app slaat naast de kaarten ook informatie over mogelijke bestemmingen op. Ideaal voor op reis, dus. Alle standaardfuncties zijn verder aanwezig. Jammer is wel dat de ontwikkelaars stoppen met ondersteuning van Windows Mobile. Vanaf eind juni zijn de HERE-apps niet meer te gebruiken op Windows 10 Mobile. Voor Windows Phone 8 verschijnen alleen nog kritieke beveiligingsupdates.

6. ‘Upcoming’ Sygic

Sygic is met tientallen miljoenen downloads een van de populairste navigatie-apps van de afgelopen jaren. Deze navigatie-app werkt met de hoogwaardige kaarten van TomTom die bovendien offline te gebruiken zijn. Je kunt Sygic gratis downloaden voor Android, iOS en Windows Mobile. Hier is echter wél sprake van een gestripte app. Voor het navigeren en veel andere functies moet gewoon worden betaald.

De Premium-versie met Europese kaarten kostte op het moment van schrijven ongeveer 20 euro. Vind je het belangrijk dat je navigatie-app realtime verkeersupdates geeft? Dan kun je er niet omheen om de iets duurdere Premium + Traffic-variant aan te schaffen. Als je voor Premium kiest, krijg je ook de beschikking over leuke extra’s als een dashcam die constant filmt wat er voor je op de weg gebeurt. Verder heeft de app een gave functie waarmee je ’s avonds een heads-up-display op je voorruit kunt projecteren.

Data en roamingkosten

Bij de meeste navigatie-apps hoef je voor het navigeren zelf geen mobiele dataverbinding te hebben, als je de kaarten vooraf downloadt. Maar in het buitenland is het toch ook wel prettig om op de hoogte te blijven van files, ongelukken en ander verkeersleed. Het dataverbruik van de gemiddelde app voor verkeersupdates valt echter reuze mee.

Een goede internationale bundel is meer dan voldoende. Vodafone biedt bijvoorbeeld de Alles-in-1 op Reis Dagbundel aan. Daarbij krijg je voor 2 euro per dag 50 MB internet. Daarnaast kun je met deze bundel 50 minuten bellen en gebeld worden en 50 sms’jes versturen. Zo heb je ook meteen een manier om hulp in te roepen bij autopech.