7 zaken die je moet regelen voor je autovakantie

Heerlijk, zo’n autovakantie in het buitenland. Maar als je vakantiebestemming net over de grens ligt, moet je eerst een flink aantal uur in de auto zitten. Sommige mensen zien daar nogal tegenop. Dit is nergens voor nodig! Met deze tips ben je op alles voorbereid en wordt de reis net zo leuk als de vakantie zelf.

1. Houd rekening met tol…

De Europese landen hebben geen uniform tolbeleid. In Duitsland en België kun je nog gratis gebruikmaken van het wegennetwerk. Dat geldt niet voor landen als Frankrijk, Spanje en Italië, waar je op veel snelwegen tol moet betalen. Sommige landen, zoals Zwitserland en Oostenrijk, werken met een vignet dat voor een bepaalde tijd geldig is. Het is slim om vooraf uit te zoeken hoe de tol tijdens jouw autoreis moet worden betaald, want dit verschilt per land. Zo zijn er in Portugal veel wegen waar je uitsluitend elektronisch kunt betalen. En voor Frankrijk kun je een tolbadge kopen die is gekoppeld aan je bankrekening. In dit overzicht vind je informatie over tol per Europees land.

2. … en lokale wetgeving

Binnen de Europese Unie gelden de veiligheidseisen van het land waar de auto geregistreerd staat, maar lokale politieagenten zijn niet altijd op de hoogte van deze regel. Door je ook aan de lokale regels te houden, voorkom je gedoe en onnodige boetes. Zo moet je in Duitsland een gevarendriehoek, veiligheidshesje en verbanddoos in de auto hebben. Onthoud ook dat verkeersovertredingen in sommige landen met zeer hoge boetes worden bestraft. In Noorwegen mag je bijvoorbeeld zo’n 480 euro aftikken als je 20 km/u te hard rijdt. Ter vergelijking: in Nederland betaal je voor deze overtreding ‘slechts’ 160 euro.

3. Oplader en powerbanks

Tijdens de autoreis kan het voorkomen dat je met pech langs de weg komt te staan. Een werkende mobiele telefoon is dan goud waard. Geen batterij houdt het eindeloos vol, dus is het verstandig om een oplader voor in de auto en powerbanks mee te nemen. Om je batterij en databundel te sparen, kun je voor vertrek het beste nog even kritisch naar je apps en instellingen kijken. Zo is het een goed idee om geen notificaties te tonen en synchronisatie tussen verschillende apparaten uit te zetten.

4. De auto in topconditie!

Het is natuurlijk beter om autopech te voorkomen. We raden je daarom aan om je auto voor vertrek een grote beurt te geven. Dat gaat dus verder dan het controleren van de bandenspanning. Zo is het ook verstandig om na te gaan of je geen sterretje of barst in je ruit hebt zitten. Het doorscheuren daarvan kan je vakantie namelijk behoorlijk verpesten, dus laat dit vooraf repareren. Bijkomend voordeel: als je bij Carglass® je autoruit laat vervangen, krijg je er deze zomer gratis ruitenwissers bij. En nieuwe ruitenwissers zijn ook niet onbelangrijk, want ook in de zomer kan het in sommige landen hard regenen. Zit er een sterretje in je ruit? Na sterreparatie biedt Carglass® je een gratis fles professionele ruitenreiniger aan, zodat je je ruiten tijdens die lange rit goed schoon kan houden en altijd goed zicht hebt.

5. Tank leeg?

Niets is vervelender dat stress tijdens vakantie omdat je tank bijna leeg is en er geen benzinestation in de buurt lijkt te zijn. Zet voor de zekerheid een jerrycan met benzine in de kofferbak. Een paar liter is vaak al genoeg voor het ritje naar het tankstation. Er bestaan een aantal handige navigatiesystemen en -apps waarmee je snel het dichtstbijzijnde tankstation weet te vinden. Tip: bij sommige apps is het mogelijk om kaarten vooraf te downloaden om je dataverbruik te beperken.

6. Zon, slaap en hoge nood

Hopelijk blijft het noodweer je bespaard, maar enorme hitte is ook niet alles. De auto is namelijk een soort broeikas en de ruiten werken als een vergrootglas voor de zonnestralen. Het is niet de bedoeling dat je verbrand aankomt op je vakantieadres. Zorg er dus voor dat je genoeg zonnebrandcrème in de auto hebt. Neem ook maatregelen voor andere fysieke ongemakken, zoals slaap en hoge toiletnood. Koop bijvoorbeeld een nekkussentje, zodat je ook in de auto even kunt uitrusten en heb standaard een wc-rol in de auto liggen.

7. Vermaak voor de kinderen

Het laatste wat je wilt is dat de kinderen om de drie minuten vragen of jullie er al zijn. Dit is meestal het gevolg van verveling. Zorg er daarom voor dat je kids in de auto genoeg te doen hebben. Neem bijvoorbeeld een dvd-speler en hun favoriete (teken)films mee en installeer van tevoren een aantal offline apps en spelletjes op een tablet of smartphone. Snoepgoed en cadeautjes zoals puzzelboeken en strips hebben ook een sussende werking, al dan niet tijdelijk.