De vraag ‘waar naartoe op vakantie?’ klinkt ons allemaal wel bekend in de oren. Veel mensen gaan – heel terecht – naar de bekende toplocaties als Parijs, Rome of de Spaanse kust, maar het Europese vasteland (met haar vele eilanden) heeft nog heel wat meer te bieden.

Dus als je op zoek bent naar een ietwat unieke vakantiebestemming, zonder al teveel mede toeristen en nog niet ontdekte schatten neem dan eens een kijkje naar ons inspiratie lijstje van originele bestemmingen in Europa.

Belfast – Noord-Ierland

Duke-Of-York-e1448987450337-750x400

Muziek, pubs, historie en Guinness. Als een van deze dingen – of allemaal – je hart sneller doet kloppen dan is Belfast de place to be. De hoofdstad van Noord-Ierland is misschien niet de eerste locatie waar je aan denkt als je op vakantie gaat, maar de oude stad heeft heel wat te bieden voor mensen die uit zijn op gezelligheid en muziek.

Een ietwat rumoerige historie waar, super gezellige pubs waar de Guinness rijkelijk vloeit en een actieve muziek scene zijn in Belfast aan de orde van de dag. Belfast is onder andere de geboorte plaats van de legendarische gitarist Gary Moore en het is duidelijk dat hij zijn stempel heeft achtergelaten gezien de vele live optredens in de pubs.

Verder zijn de indrukwekkende City Hall en Stormont Castle zeker een bezoekje waard.

Zadar – Kroatië

croatia_dalmacija_zadar_0001

Kroatië wordt langzaam maar een steeds populairdere vakantiebestemming voor veel mensen die de Spaanse en Franse kusten willen ontvluchten. De reden? Weinig toerisme, prachtige natuur, rijke cultuur en dat alles voor een relatief lage prijs!

Een van de unieke bestemmingen binnen Kroatië is dan Zadar, het oudste dorpje aan de kust met een historie die terug gaat to ver in de Romeinse tijd. Na de oorlog in voormalig Joegoslavië is vrijwel alles gerestaureerd en dat is ook goed te zijn. De historie wordt afgewisseld door moderne kunst en mooie nieuwe gebouwen die prima in het straatbeeld passen.

Wat kun je dan in Zadar doen horen we je al denken? Om maar een paar dingen te noemen… duiken, snorkelen, genieten van de zonsondergang op de prachtige boulevard, oud Romeinse kerkjes en het forum bezoeken, gezellig op stap dankzij het rijke nachtleven of een leuk restaurantje pakken in het oude centrum.

Hamburg – Duitsland

2014-12-20_HHChristmasMarket_DE-DE7566385209_1920x1080

Hamburg mag dan een redelijk bekende stad zijn, maar op de een of andere manier slaan veel vakantiegangers deze prachtige oude stad vaak over in hun stedentrip. Zonde als je het ons vraagt, want Hamburg ligt maar op 4 uur rijden van de Nederlandse grens en heeft prachtige bouwwerken en een rijke historie voor iedereen die niet bang is om een beetje cultuur te snuiven.

Bovenaan het lijstje van bezienswaardigheden staat ongetwijfeld het Rathaus (zie foto) waar een deel van de Duitse overheid verblijft. Het imposante bouwwerk telt meer kamers en dan Buckingham Palace en vlakbij ligt ook nog eens de mooie St Michaelskirche.

Canterbury – Verenigd Koninkrijk

canterbury-gallery-580-large-large

Van het noorden van Ierland (Belfast) nemen we nu een kijkje in het zuidelijke gedeelte van het Verenigd Koninkrijk bij het idyllische Canterbury.

Canterbury heeft een eeuwenoude historie en dat is goed te zien aan de architectuur. Kleine huisjes die knus op elkaar staan worden afgewisseld door imposante bouwwerken zoals de gigantische kathedraal.

Naast het genieten van de eeuwenoud historie – met een Romeins tintje – kun je tevens een prachtige boswandeling maken in de nabijgelegen bossen van Bedgebury of een creatief bezoekje brengen aan de Creative Quarters van Folkestone met haar vele kunstprojecten!

Riga – Letland

riga-latvia

De hoofdstad van Letland en volgens velen het nieuwe moderne hartje van Oost Europa. In de afgelopen jaren heeft Riga een flinke verandering ondergaan met de opkomst van kleine cafe’s, moderne clubs en ‘vintage’ hostels.

Er zijn in Riga genoeg oude vergeten woonwijken te vinden die meteen doen denken aan het communistische verleden van de stad, maar menig kunstenaar weet hier vandaag de dag wel raad mee.

Net zoals bijvoorbeeld in Oost Berlijn zie je in Riga steeds meer kunstenaars en designer een eigen stempel drukken op oude woonwijken. Precies dit maakt het voor backpackers en avonturiers aantrekkelijk om eens een kijkje te nemen in de ondertussen super hippe hoofdstad van Letland.